9.18.2009

A szerzo kulturmissziot vegez

Hat mi van velem, semmi nincs, nemetul tanulok, stressz alatt gyorsan megy, ennel mar csak akkor tanulnek gyorsabban, ha minden nap varna egy tagbaszakadt ketmeteres allat a konyvtar elott, idezne egy reszt a Faustbol, es ha nem tudnam folytatni, akkor lefejelne.

Most viszont egy, az eletemre donto befolyast gyakorlo kulturalis artifactrol szeretnek beszelni. Mindannyiunk eleteben vannak ilyenek, ebben biztos vagyok. Ha az olvaso magaba nez, akkor pontosan tudni fogja, melyek voltak azok a filmek, festmenyek, dalok, amelyek utan egeszen mashogyan tekintett az ot korulvevo vilagra. Picasso Avignoni Kisasszonyai? Scorsese Krisztus Utolso Megkisertese cimu filmje? Hamvas Karnevalja? A Feszti Korkep?

Szamomra egy ilyen, hatalmas erovel rendelkezo fiatalkori hatas volt (van es lesz) a Pokey a pingvin cimu internetes kepregeny. A kepregeny maga egy oktatojellegu, rajzos tortenet Pokeyrol a pingvinrol, legjobb baratjarol, egy alkoholista brit hoemberrol, es az eleteben megfordulo tobbi figurarol. Az olvaso azonban, ha kepes egyutt lelegezni a muvel, a rajzok es a tortenet elbuvolo egyszerusegen tulmutato uzenetekkel talalkozhat, es ha ugyel, hogy gondolatai ne ossze-vissza, hanem a helyes iranyba haladjanak, nagy dolgoknak juthat a nyomaba.

Es most engedje meg az olvaso, hogy megosszam nehany szemelyes kedvencemet: ezt, meg ezt, arrol nem is beszelve,hogy, sot, akik pedig igazan nyitottnak erzik magukat, azoknak itt van ez, tovabba ez.

Termeszetesen az osszes kivetel nelkul zsenialis, es aki ezt nem latja, az ostoba, vak vagy bolond, ezert erdemes lapozgatni az archivumot.

Akinek pedig meg kerdese lenne, annak itt egy remek cikk a somethingawful-rol.