9.21.2009

A szerzo aradozik es ismeretet terjeszt

A nemet kiraly. Kedvcsinalo attekintesunk azoknak szol, akik meg nem beszelik, es nem volnek meglepve, ha megjelenese utan nem sokkal ostromlo tomegek lepnek el a Goethe Intezetet. Szisztemank a fobb nyelveszeti paradigmak tukreben aprozza vegig e konnyfakasztoan zsenialis nyelv legszaliensebb mozzanatait, hogy mindenki oromet lelje.

A nemet fonologia viszonylag keves kihivast nyujt, bar az igen remek pf hang sokaknak fog felhotlen oromet okozni. A mereszebbje labiodentalis okkluzivakent is ejtheti, en egyetlen alkalmat sem szalasztanek el. Pferd. Idonkent arcon kopok embereket, de. Aztan ott van meg a palatalis es velaris frikativak aranymetszes-alapu eloszlasa, amiben kulonosen az a remek, hogy az utobbi veszesen kozel esik az r-hez, mokas kalandda valtoztatva a mindkettot tartalmazo szavak kimondasara tett kiserleteket. Hochreizwaesche. Az r maga a zonges halalhorgesek szeles skalajan mozog, attol fuggoen, hogy a beszelo melyik volgybol maszott elo.

A morfologia mar nagysagrendekkel fankibb, espedig azert, mert mindossze negyfele vegzodest hasznal, amelyeknek az eloszlasa kedelyesen keresztbe vagja a negy alaktani esetet, ezert barmelyiknek a funkcioja csak a nyeltani nem ismereteben deritheto ki, amely a gyakoribb szavak eseteben penzfeldobasos rendszerben mukodik. Ezt az alaktan hanyagul megfejeli a tobbesszammal, amely persze ugyanazt a negy vegzodest hasznalja, mint a ragozas, es a gyakoribb szavak eseteben szinten teljesen random, amibol az a hangulatos helyzet all elo, hogy ha az ember elrontja a tobbesszamot, akkor nem ertik, amit mond. Egyes szavaknak raadasul csak tobbesszamu alakja letezik, masok viszont tobbesszamban is egyesszamu alakot vesznek fel, csak a nevelo valtozik, igy egy-egy szorol nem lehet eldonteni, hogy tobbesszamban van vagy nonemu. Az viszont ettol fugg, hogy a kovetkezo mondatban dativuszos-e, vagy sem – pedig nekunk emlosoknek nem mindegy, hogy mi daraljuk meg a hust, vagy minket daralnak-e meg. Ha van igazsag, az egesz le fog kopni haromszaz even belul a verbe (ahogy az Allemanischban, amit korulottem beszelnek, kb mar le is kopott), de most meg nagyon remek meg szorakoztato.

A szintaxis az hires: foleg azert lehet forron es szenvedelyesen szeretni, mert mokas tavolsagra kepes eldobalni a mondat megertesehez hozzajarulo olyan elemeket, mint peldaul az ige. Alarendelt mondatokban az igek jo resze a cucc vegen gyulik fel, es nemi lelemennyel olyan mondatot is osszerakhatunk, aminek a vegen harom ige sorakozik egymas utan. Ja, vielleicht werde ich Spazieren gangen sollen haben. A dolog jo oldala, hogy ha az embernek nem jut eszebe az ige, akkor osszerak valami ilyen szerkezetet, aztan siman elharapja a veget, es nemet beszelgetopartnere a tematikus keretbol kitalalja, hogy mi volt az allitmany tulajdonkeppen. A fagylaltot ugye nyalni szoktak, a robotot szetszerelni, a leanyt megcsokolni. Gond csak akkor lesz, ha ezeket a parokat felcsereljuk.

A nemet szemantikanak ket vetuletet erdemes. Egyfelol a szoszemantika onmagaban lebilincselo, mert kezzelfoghato bizonyossagot nyujt a szemantikai jegyek privativitasara. Az osszes fogalmat ugyanis egy maroknyi elotag es utotag kombinalasaval hozzak letre. Van ugye az ein-, a gegen-, a zu-, az un-, az er-, az an-, meg meg nemtom ot, es a -haft, a -keit, a -fall, az -ung, meg a nemtom, meg par, es ennyi. Ez, parosulva az osszes europai nyelvben megtalalhato szavaktol torteno beteges irtozassal, karnevali hangulatot eredmenyez. Ott van peldaul az Anfall (roham), a Zufall (egybeeses), az Unfall (baleset) es az Einfall (otlet), vagy szemelyes kedvenceim, a Gegenstand es a Tatsache (tokmindegy).

Masfelol a spacialis es temporalis viszonyok kifejezesre szolgalo szokeszlet az euklideszi geometriaval szakito, hatdimenzios rendszerszemleletet tukroz, ahol a be ugyanaz mint a ki, de csak felulrol, viszont ami alatta van, az nem johet ki, hanem csak be, kiveve ha mult heten. Ezek utan nem meglepo, hogy a nemetnek egy szava van az alkonyra es a pirkadatra, hiszen szamukra olyan az ido, mint a cseppfolyos metan, amiben lassan, melluszasban haladnak keresztul. Haladjon nemetul tanulva az ido metanjan keresztul melluszasban on is!